Halk 53
HV
19 MART Salı 09:25

ÇAYKUR Mevsimlik İşçisi: ÖZ Gıda İş Sendikası bizim hayatımızı kararttı

ÇAYKUR Mevsimlik İşçisi: ÖZ Gıda İş Sendikası bizim hayatımızı kararttı

RİZE
Giriş Tarihi : 17-11-2022 13:53   Güncelleme : 17-11-2022 14:36

 ÇAYKUR Mevsimlik işçileri kadro taleplerini her ortamda yenileyerek sürdürüyorlar. DİSK başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun katılımı ile ÇAYKUR mevsimlik işçileri basın açıklaması yaptı.

 

DİSK GIda- İş Rize binasında olan toplantıya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Sekreter ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve DİSK’e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.

‘’ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ALIYORUM’’

Çaykur Mevsimlik işçi İrfan Kısır: Ben Aşıklar çay fabrikasında çalışıyorum tam 31 sene doldu bu gidişle bir en az bir 10 senede çalışmam lazım ki emekli olayım. Benim üniversiteli 3 tane öğrenci var. Ben maaşı yıla bölerseniz asgari ücretin de altında maaş alıyorum.

Nasıl geçiniyorsunuz?
Şansımıza işte köyde biraz bağımız bahçemiz var. Başka yerde çalışma şansımızda yok.

 ‘’İZİN  GÜNÜMÜ BİLE ÇALIŞTIRMADILAR BANA’’

Ben şimdi işten çıkmışım şu anda 180 dedikleri  hatta 180'de değil ben 170 günden çıkmışım.  Ben Aşıklar  Çay Fabrikasında ustabaşıyım.  Şimdi izin konuları var şimdi gidiyorsun 3 gün.  Ben Ankara'ya cenazeye ettim 4 gün ücretsiz izin yaptırdım onu bile çalıştırmadılar  bana.

‘’ÇAYKUR NEDEN DEVRE DIŞI BIRAKILDI’’

Talebim İyi bir şartlarda yaşamak,  iyi şartlarda maaş almak herkes gibi bütün kamu kurumlarına dağıtılan bu kadro biz ÇAYKUR’a neden verilmiyor. Yasanın olmasına rağmen ÇAYKUR  neden devre dışı bırakıldı. Bizim talebimiz bu. Biz üretiyoruz, biz Türkiye Cumhuriyeti'ne katma değer katıyoruz gelişmesine katkımız oluyor.

Biz alın teri ile çalışıyoruz. Biz bu ülkenin gelişmesinde faydamız var . Biz kendimizden geçtik,  bizim çocuklarımızın  gelişmesi için bir şeyler yapsınlar ona buna muhtaç  olmasınlar.

Ben Ankara'da iki şehirde en kirası veriyorum. Birinde 3 bin lira veriyorum,  birinde 3.500 lira veriyorum.  Ben nerede  sokakta Hırsızlık mı yapayım.

 

‘’KİMSENİN CEBİNDEKİ PARAYI İSTEMİYORUM’’

Bizim isteğimiz talebimiz bu. Kimsenin cebindeki parayı istemiyorum,  hiç kimsenin cebindekinde, malın da mülkünde gözüm yok.  Öyle olmuş olsaydı burada olmazdım. Bunu da herkes bilir Rize'de Çayeli’nde yaşayan herkes bunu bilir nasıl bir karaktere sahibim onu herkes bilir.

‘’YALAN KONUŞUYORLAR’'

Dün yine Vedat Bilgin beyefendi  ÇAYKUR’u hiç ağzına almadan önümüzdeki aralığa kalmış diyor.  İnsanları aldatmayın. Canlı yayında kamuoyunun önünde şirin görünmek için yalan konuşuyorlar. ÇAYKUR  işçisi gündemimizdedir  toplantı bitiyor esamisi okunmuyor.

 

‘’ÖZ GIDA İŞ HAYATIMIZI KARATTI’’

 

ÖZ Gıda İş Sendikası bizim hayatımızı kararttı. 2007-2013 arası yapılmayan sözleşme bizim kaybolan haklarımız.2013'ten sonra da ya bir maaş bordrosunda 7 kalem vergi olur mu 7 kalem?  Özel tüketim vergisi nedir ? Ben çalışırken neyi tüketiyorum?  Ben o tozun toprağın içinde neyi tüketiyorum?  Özel tüketim vergisi nedir?  Yüzde 35 ÇAYKUR işçisinin vergisi var ya bugün hangi şirketin %35 vergisi var.

 

Birinci maaşı alıyorsun ikinci maaş yarısına düşüyor. Ne oldu vergiye girdik ya da Bismillah demedik ya .

 

Acayip  işler ya biz Öz Gıda bu kuruma girene kadar ikramiyeden verginin ne  olduğunu bilmezdik. Çalıştığım  7.5- 8 saatten ikramiyenin payı düşerdi aylarında ikramiyemizi alırdık vergisi falan hiçbir şey yoktu .

 

İkramiye vergisini bile 12 ayda biz 6 yaş işten çıktık mı sigortadan faydalanırdık geldiler  3 aya  düşürdüler.  On ikinci ayda ikramiyeden sağlık sigortası adına şey kesiyorlar bunun gününü de vermiyor bana.  

 

Ne olursa olsun ben 2007'den sonra sokaktayım benden geçti ben biter ama benden sonrakilerin rahat etmesi için bu mücadeleye  devam edeceğim.

 Sokakta Tekte kalsam.

AdminAdmin

YORUMLAR
Rize Haberleri Rize Haberl takipdeyiz