Halk 53
HV
03 EKİM Perşembe 22:23

Doğu Karadeniz’in Tek Kaya Tırmanış Bölgesi Şahinkaya Yok Olma Tehlikesinde

Doğu Karadeniz’in tek kaya tırmanış bölgesi olan Şahinkaya yok olma tehlikesinde. Önce çimento fabrikası için taş ocağı yapılması planlanan bölge şimdide cam terası, sosyal tesis gibi oluşumlar ile zarar görme tehlikesinde.

RİZE
Giriş Tarihi : 23-09-2024 11:32   Güncelleme : 23-09-2024 11:43
Doğu Karadeniz’in Tek Kaya Tırmanış Bölgesi Şahinkaya Yok Olma Tehlikesinde

 Prof. Dr. Osman Birol Özgümüş konu ile ilgili dilekçe çalışmasını başlattıklarını ifade ederek herkesi Doğu Karadeniz’in tek kaya tırmanış bölgesi olan Şahinkaya için hassasiyete davet etti.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Birol Özgümüş, ‘’Şahinkaya ile ilgili Trabzon'un Düzköy ilçesine bağlı Çayırbağı Mahallesi’nin biraz üst taraflarında bulunan bir kayalıkla ilgili bilgi vermek istiyorum. Buralar 2003 yılında Garry adlı bir İngiliz tarafından keşfedilmiş ve kaya yapısı itibarıyla  tırmanışa çok uygun bir kayaya sahip olması itibarıyla Türkiye'de o zamanlarda kaya tırmanışında bayağı güzel işler yapan beceriler gösteren birçok kaya tırmanış rotasında emeği olan Öztürk Kayıkçı  isimli bir tırmanışçıya ulaşmış. Öztürk Kayıkçı ekibi ile gelmişler 2003 yılında 8 tane rota spor tırmanış rotası  bayağı emek verilerek yapılan  bir iş bu hazırlamışlar yapmışlar ve Doğu Karadeniz bölgesinin tek tırmanış Bölgesi olan Şahinkaya’ya bunu kazandırmışlar.’’ dedi.

‘’KAYA TIRMANIŞI DOĞU KARADENİZ’DE BAŞKA BİR YERDE YAPILAMIYOR’’

 Prof. Dr. Osman Birol Özgümüş  Şahinkaya’nın Doğu Karadeniz’de tek kaya tırmanış alanı olduğunun altını çizerek,’’ Tabii aradan yıllar geçti Biz 2011 yılında bu kayaları gördük spor tırmanış yapıyorduk zaten kaya tırmanışına başladık ve 2018 yılında Trabzon  TEDAK dediğimiz tırmanışla şu anda ilgilenen kulüp bir festival hazırlayarak Öztürk Kayıkçı ve ekibi tarafından malzeme temin edilerek çeşitli sponsorluklarla çeşitli kurumların yardımıyla devlet kurumlarının. Yüze yakın rota yapıldı ve kısa zamanda bu rotaların coğrafi bölgenin her türlü özellikleri internasyonal sitelere girildi The Crack ve Mountain Project denilen iki siteye girildi ve dünya çaplı kaya tırmanışına görül veren birçok tırmanışçı o günden sonra gelmeye başladılar. Sözüm ona  kaya tırmanışı bizim Doğu Karadeniz bölgesinde başka bir yerde yapılamıyor çünkü Doğu Karadeniz bölgesindeki özellikle dağlara baktığımızda çürük yapıya sahip ama buralar kireç taşı dediğimiz bir maddeden oluşmuş deniz tabanı olduğu söyleniyor milyonlarca yıl öncesinden çok değerli fosillerin olduğu çok güzel bir doğası olan bir yer. ‘’ dedi.

‘’SİVİLER OLARAK GARDIMIZI ALDIK’’

Prof. Dr. Osman Birol Özgümüş konu ile ilgili dilekçe çalışmalarını başlatıldığını belirterek,’’Seneler sonra üzücü bir haber aldık efendim  bu tırmanış alanı çimento fabrikaları için bir taş ocağı haline getirilecek. Tabii yöre halkı bayağı bir tepki gösterdi. Proje bitmedi yani durdurulmadı ama kamuoyu tepkisi yüzünden şu anda askıya alınmış durumda. Ama geçenlerde şöyle iki hafta önce yeni bir haber aldık bu bölgeyle ilgili bazı   kurumların bu bölgede cam terası efendim gözetleme kulesi gibi bazı kazı çalışmalarıyla sürecek işlere giriştikleri duyduk. Yani bu bizim  haberlerden, basında duyduğumuz şeyler bunun için tabii ki çeşitli devlet kurumlarıyla iletişime girmeye başladık sormaya başladık ama biz gardımızı aldık siviller olaraktan nedir bu itiraz dilekçeleri toplamaya başladık. Nedir işte herhangi bir tesise herhangi bir devletin yapacağı herhangi bir işleme karşı değiliz ama kaya spor tırmanışına herhangi bir zarar gelmesin diye uğraşıyoruz. Başka ne yapılırsa yapsın. Size de bu direnişimizİ ya da bu itiraz dilekçelerim topladığımızı ve yakında gerekli kurumlara ileteceğimizi haber vermek için geldim. Çoğunuzdan dilekçe geldi çok teşekkür ediyorum hassasiyetiniz için doğa severler olarak spor  tırmanış yapan illlaki vardır burada tanıdığım kişiler var. Desteğinizi bekliyorum. İnşallah herhangi bir şekilde bu güzelim doğa ve tırmanış rotaları herhangi bir şekilde zarar görmez tek isteğimiz bizim bu gibi projelerde bizim gibi lokal tırmanışçıları da projenin bir tarafında dinleyip oraya gelebilecek zararları bizden öğrenmelidir.’’ dedi.

 

AdminAdmin

YORUMLAR