Halk 53
HV
29 NİSAN Pazartesi 15:24

''Yıl Olmuş 2023 ÇAYKUR İşçileri Halen Kadrosuz Ve Güvencesiz Çalışmaya Devam Ediyor''

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Sendika Genel Başkanı Seyit Aslan, mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin kadro talebini yineledi.

RİZE
Giriş Tarihi : 09-04-2023 15:24   Güncelleme : 09-04-2023 16:02
''Yıl Olmuş 2023 ÇAYKUR İşçileri Halen Kadrosuz Ve Güvencesiz Çalışmaya Devam Ediyor''

 DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Sendika Genel Başkanı Seyit Aslan, mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin kadro talebini yineledi. 2024 Toplu İş Sözleşmesi sürecine dair görüşlerini açıkladı, 1 Mayıs programına dair sendikamızın görüşlerini paylaştı.


Başkan Aslan yaptığı açıklamada:

Yıl olmuş 2023 ÇAYKUR işçileri halen kadrosuz ve güvencesiz çalışmaya devam ediyor. 5 ay 29 gün çalışıp 12 ay geçinmek zorunda kalıyor. 5 ay 29 gün çalışıp 12 ay elektrik, su, gaz faturası ödüyor. Kira ödüyor, çocukların eğitim ve sağlık giderini karşılıyor. Mevsimlik işçi tatile gidemiyor, gelecek hayali kuramıyor. Ailesiyle dışarda gönlünce yemek yiyemiyor. Ev alamıyor, kira ödeyemiyor. Alışveriş yaparken en ucuzunu almak zorunda kalıyor. Açlık sınırının altında ücretle geçinmeye çalışıyor. Bu böyle gitmez! 14 Mayıs seçimlerine 35 gün var. İktidar her gün müjdeler veriyor. Ama ÇAYKUR işçisine bir türlü müjdeli haber gelmiyor. 10 bin ÇAYKUR işçisi devletin sırtında kambur olarak görülüyor. ÇAYKUR’u milyarlarca lira zarara uğratanlar, mevsimlik işçiye kadro hakkını çok görüyor. Atı alan Üsküdar’ı geçerken, yetkili olduğunu iddia eden sendika, işçilerin zorlamasıyla göstermelik açıklama yapıyor. Kadromuzun peşindeyiz, almadan mücadelemizi bitirmeyeceğiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Mevsimlik ÇAYKUR işçisi kadro istiyor! İyileştirme değil, süre uzatma değil, kadro istiyoruz.


DİSK olarak, Gıda-İş olarak, tüm gücümüz ve imkanlarımızla kadro hakkı elde edinceye kadar mücadelemizi ÇAYKUR işçileriyle birlikte sürdüreceğiz. Amasız, fakatsız, ayrımsız tüm ÇAYKUR mevsimlik işçilerine kadro istiyoruz. ÇAYKUR işçisine kadro almak, birlikte mücadele etmek boynumuzun borcudur. 14 Mayıs’tan sonra kim iktidar olursa olsun, ÇAYKUR işçisinin kadro mücadelesi sürecektir.
Buradan bir kez daha mevsimlik işçi kardeşlerimize çağrımız, gelin birleşelim, birlikte kazanalım, mevsimlik ÇAYKUR işçisi kazansın. Karadeniz halkı kazansın.

 

''AÇLIK SINIRINDA ÜCRET TEKLİFİ KABUL EDİLEMEZ''


2023-2024 yılını kapsayacak Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri 1 Ocak tarihi itibarıyla resmi olarak başlamış bulunuyor. Türk-İş ve Hak-İş kamu sözleşmeleri için ortak taslak verdiler. Verilen taslaklarda belirlenen taban ücret açlık sınırında. Son bir yılda temel gıda ürünlerine yüzde 300 zam gelirken, soğanın kilosu 35 TL olurken, açlık sınırında ücret teklifi kabul edilemez. ÇAYKUR işçileri zaten açlık sınırının altında çalışırken, bu taslak kabul edilemez. İki yıllık süreçte patlayan enflasyon, raflardaki fahiş fiyatlar, sağanak gibi yağan zamlar ücretlerimizi kar gibi eritti. TİS taslağı hazırlanırken tek bir işçiden görüş almayan bu anlayışın işçiye vereceği hiçbir şey kalmamıştır, ÇAYKUR işçisi kendi göbeğini kendi kesmelidir. Yoksulluk sınırının üzerinde bağıtlanmayan bir sözleşmenin işçilerin refahını büyütmesi mümkün değildir.

 

 

''1 MAYIS HAZIRLIKLARIMIZA BAŞLIYORUZ''

Son olarak sizlerle, işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele, dayanışma günü olan 1 Mayıs sürecine dair görüş ve önerilerinizi paylaşmak istiyorum. Konfederasyon olarak 2023 1 Mayıs’ını tüm yurtta en yaygın, kitlesel olarak gerçekleştireceğiz. Yönetim kurulumuz ve başkanlar kurulumuz sonuç bildirgesinde bunu ilan etti. Sadece tüm yurtta en yaygın ve kitlesel değil; tüm emek örgütleriyle, emek dostlarıyla, emekten, demokrasiden, barıştan yana olan tüm güçlerle birlikte, ortak gerçekleştireceğiz. 1 Mayıs meydanlarında işçi sınıfının ekonomik, sendikal, sosyal ve demokratik taleplerini haykıracağız. Bu nedenle bütün emek ve meslek örgütlerini sorumluluk almaya çağırıyoruz. Gün tüm ülke sathında birleşme ve taleplerimizi birlikte haykırma günüdür. Birleşik bir mücadeleden yana olma günüdür. Hiçbir emek örgütü, meslek örgütü bu sorumluluktan kaçamaz, kaçmamalı. Depremde yaşanan acıların yasını tutarken, aynı zamanda mücadelemizi sürdüreceğiz. DİSK, KESK, TTB, TMMOB dışındaki emek ve meslek örgütlerinin 1 Mayıs sürecini silikleştirecek, akamete uğratacak, işçilerin meydanlara inmelerini engelleyecek her türlü tutumun karşısında olacağız. ‘Tek bir 1 Mayıs’ anlayışına karşı duracağız. Ülkemizde en yaygın, kitlesel, birleşik 1 Mayıs için bugünden kollarımızı sıvıyoruz, 1 Mayıs hazırlıklarımıza başlıyoruz.

 

Başta Rize olmak üzere, Artvin, Trabzon gücümüzün olduğu her yerde ÇAYKUR işçileri olarak, tüm işçi kardeşlerimizle alanlarda olacağız. Başta Rize olmak üzere tüm emek ve meslek örgütlerine çağrımız gelin birleşik, kitlesel 1 Mayıs için güçlerimizi birleştirelim.

 

Güvenli bir gelecek, insanca yaşam için,

Günde 7 saatlik iş günü, haftada beş iş günü için,

Geçirebileceğimiz, yeter bir ücret için,

Zorunlu mesaiye, mobbinge hayır demek için,

Eşit işe, eşit ücret için,

İşyerlerinde kreş hakkı için,

Sendika ve serbet örgütlenme hakkı için gücümüzü gösterelim.

 

Mevsimlik ÇAYKUR işçilerinin talebi için,

 

Çayın gerçek değerinde alınması için,

1 Mayıs'ta işçi kardeşlerimizle birlikte sendikamızı DİSK/Gıda-İş pankartı altında yan ayana gelelim, omuz omuza yürüyelim.

Seyit Aslan
DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı

 

AdminAdmin

YORUMLAR
Rize Haberleri Rize Haberl