Halk 53
HV
29 NİSAN Pazartesi 13:52

RİZE BELEDİYESİ VE RİBELSAN İŞÇİLERİNE KÖTÜ HABER!

Rize Belediyesinde sendikalı olarak çalışan yaklaşık 650 işçinin umutla beklediği Toplu İş Sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulunca bağıtlanmasında sona gelindi.

RİZE
Giriş Tarihi : 12-08-2023 13:52
RİZE BELEDİYESİ VE RİBELSAN İŞÇİLERİNE KÖTÜ HABER!

RİZE BELEDİYESİ VE RİBELSAN İŞÇİLERİNE KÖTÜ HABER! 

 

Rize Belediyesinde sendikalı olarak çalışan yaklaşık 650 işçinin umutla beklediği Toplu İş Sözleşmesinin Yüksek Hakem Kurulunca bağıtlanmasında sona gelindi.

 

RİZE BELEDİYESİ VE RİBELSAN İŞÇİLERİNE KÖTÜ HABER!

 

 

Haber: Adnan ONAY

 

Önümüzdeki hafta Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanıp taraflara gönderilmesi beklenen iki yıllık Toplu İş Sözleşmesinde İşyerinde yetkili olan Hizmet İş Sendikasının beklediği ve işçilere vaad ettiği gibi Kamu Çerçeve Sözleşmeleri dikkate alınmayacağı belirtiliyor.

Yüksek Hakem Kurulunun Rize Belediyesi işçileri için öngördüğü zam oranlarının 6 şar aylık dilimler halinde olduğu ve işçilere ilk 6 ayda % 40, İkinci 6 ayda % 25 , 3. ve 4. Aylarda ise % 20 civarında zam yapılacağı ve bunun yanı sıra sosyal yardımların da %30-40 oranında arttırılacağı belirtiliyor.

 

Hatırlanacağı gibi Rize Belediyesi yetkilileriyle Toplu İş Sözleşmesi için masaya oturan Hizmet İş Sendikasının Rize Şube yetkilileri bir yıllık ücret artışının % 65 olması konusunda işverenle anlaşmaya varmış, ancak anlaşmaya varılan Toplu İş Sözleşmesini ilgili taraflara göndermeyip yürürlüğe girmesini engellemişti.

Sürecin tamamlanmasını engelleyen Hizmet İş sendikasının gerekçesi ise o günlerde uyuşmazlık sonucu Yüksek Hakem Kuruluna giden bazı sözleşmelerin % 140’lere varan artışlarla bağıtlanması, verilen artış kararlarında kamu çerçeve sözleşmelerinin esas alınması olmuştu.

Kamu çerçeve sözleşmelerinin Rize Belediyesinin Toplu İş Sözleşmesine de uygulanacağını düşünen Hizmet İş Sendikası imza attığı sözleşmenin bu rakamların altında olduğunu öne sürerek sözleşmeyi yürürlüğe sokmamış,süreci grev oylamasına taşımıştı.

 

Grev oylamasında da işçilere “greve hayır” oyu verdirten sendika böylece konuyu Yüksek Hakem Kuruluna taşımıştı.

 

Ancak, Hizmet İş Sendikasının hesapları tutmadı. Toplu İş sözleşmesi dönemine giren birçok Belediyenin baskısıyla Yüksek Hakem Kurulu Toplu İş Sözleşmelerinde Kamu Çerçeve Sözleşmesine uymaktan vazgeçti ve kendilerine intikal eden Toplu İş Sözleşmelinde verdiği kararlarda belediyelerin mali durumlarını esas aldı.

 

O nedenle önümüzdeki günlerde karara bağlanıp taraflara iletilecek Toplu İş Sözleşmesinin Rize Belediyesindeki sendikalı işçilerde hayal kırıklığına yol açacağı öne sürülüyor.

Yüksek Hakem Kurulunca imzalanarak yürürlüğe girecek olan Toplu İş Sözleşmesine Rize Belediyesindeki Sendika Üyesi işçilerin nasıl tepki vereceği ise şimdiden merak konusu..

AdminAdmin

YORUMLAR
İŞYERİ 8 ay önce
Yazıklar RİZE BELEDİYESİ tarihinin Rekorunu kırdı.
Çalışan personeline aynı yerde yan yana çalışan personeline
Biri memur 30 bin TL Maaş alıyor diğer Ribelsan işçisine 13 bin TL
İş adaletiniz nerde hukukunuz nerde iş barışı nerde.
Sayın başkan 7 ay sonra seçimde size cevap verilecek az sabredin
20 yıl boyunca hizmet iş sendikasından ayrılırsanız sızı süreriz diye masa altından sopa gösterdiniz şimdi ise bu sendikadan ayrılın diyorsunuz bu ne lahana bu ne turşu.
Rize sıyasetcılerıne bürokrasısıne de seslenmek ıstıyorum sızde bu mevzuları cok cok ıyı bılıyorsunuz ama sesiniz çıkmıyor vekillerde biliyor ama bir Allah'ın kulu baŞkana bu konuyu sormuyor. Seçim zamanı 30 bın tl maaş verdiğiniz memur dan oy ıstersınız.
2024 MART SEÇİMLERİNDE GÖRÜŞMEK ÜZERE …
Rize Haberleri Rize Haberl